Wetgeving en regulering
Wetgeving en regulering zijn essentieel om de stabiele en betrouwbare kaders te scheppen waarbinnen de digitale economie kan floreren. Maar te vaak worden taken die in essentie bij de overheid horen, bijvoorbeeld als het gaat om handhaving, bij aanbieders van digitale diensten neergelegd. Er dreigt vervolgens een situatie waarbij neutrale aanbieders ex ante aansprakelijk worden gehouden voor het gedrag van hun klanten. Dit moet en kan anders: aanbieders zijn zich wel degelijk bewust van hun maatschappelijke rol, en door slim en transparant publiek-privaat samen te werken kunnen veel problemen verholpen worden.
Daarnaast moet de Nederlandse overheid de hun toegekende bevoegdheden op een verantwoorde, gerichte manier inzetten en zich onthouden van zaken als massa surveillance, grootschalig aftappen of afluisteren, en het zonder concrete aanleiding ongericht delen van data met buitenlandse diensten. Proportionaliteit moet het uitgangspunt zijn.
Daartoe is het essentieel dat de infrastructurele, faciliterende en daarmee neutrale rol van infrastructuur providers met betrekking tot handhaving en opsporing wordt gerespecteerd en tegelijkertijd de zelfregulerende mechanismen, multi-stakeholder en bottom-up aanpak van opsporing en handhaving worden gestimuleerd. Voorbeelden hiervan zijn de Notice and Takedown (NTD) procedure en de aanpak van abuse.