Gaia-X onder vuur; Michiel Steltman en Peter Verkoulen reageren in Computable op de kritiek

Op vrijdag 29 oktober plaatste POLITICO Europe’s Laurens Cerulus een kritisch artikel over Gaia-X. Daarin wordt er afgevraagd: Waar het gaat mis binnen de organisatie die opgezet is om ‘digitale soevereiniteit’ in Europa terug te krijgen, tegenover dominante buitenlandse spelers als Amazon & Google? Michiel Steltman en Peter Verkoulen reageren op dit kritische artikel in het opiniestuk ‘Politieke onduidelijkheid fnuikend voor Gaia-X’ van Computable.

De Europese Commissie moet duidelijk aangeven wat ze wil met de cloud. Aan het begrip ‘digitale soevereiniteit’ wordt te weinig invulling gegeven. Veel van de problemen die spelen binnen het Europese data- en cloud-initiatief Gaia-X zijn terug te voeren op een gebrek aan duidelijkheid vanuit de EU.
Michiel Steltman, directeur van de Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), reageert hiermee op berichtgeving als zouden chaos en machtsstrijd het cloudproject verscheuren. Het invloedrijke nieuwsmedium Politico Europe sprak ruim twaalf insiders die klagen over een sterke interne verdeeldheid en bureaucratie.

Volgens Steltman ligt het probleem niet zozeer binnen Gaia-X, maar veeleer bij de Europese politiek. De Europese Unie wil minder afhankelijk worden van de Amerikaanse techbedrijven. De meeste lidstaten, waaronder Nederland, sturen aan op een Europees afsprakenstelsel voor een federatieve cloud-omgeving. Klanten zouden gemakkelijk van de ene cloud naar de andere moeten kunnen overgaan. Het gebruik van standaarden kan belemmeringen wegnemen. Daarnaast moet de positie van Europese cloud providers verbeteren waarmee de balans tussen EU en niet-EU cloud aanbod wordt hersteld.

Lees het gehele Computable artikel ‘Politieke onduidelijkheid fnuikend voor Gaia-X‘ via deze link .

Zoeken
Related
nieuws
DINL oktober
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Uitnodiging-2
Op 22 november vindt in perscentrum Nieuwspoort het Nationale Debat over Digitalisering plaats.
nieuws
digitale-sector
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...