Landelijke campagne Geef IT Door van start met Cyberestafette

Tijdens de Safer Internet Day op dinsdag 7 februari 2017 is de landelijke campagne Geef IT Door van start gegaan met een cyber estafette. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Ministerie van Veiligheid & Justitie) gaf het startsein voor de estafette met een gastles voor scholieren van het Newmancollege in Breda.

De staatssecretaris wilde de scholieren bewuster maken van het belang van online veiligheid, een belangrijk thema binnen Geef IT Door. Tijdens de Cyber Estafette staan diverse cybersecurity experts voor de klas om hun vakkennis door te geven aan scholieren en hen te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT, bijvoorbeeld als ethisch hacker of cyber security specialist.

Dijkhoff stond voor een havo/vwo klas en bracht actuele thema’s over internet en veiligheid naar voren. Benieuwd naar zijn gastles? Een verslag van zijn les is terug te bekijken bij Omroep Brabant, zie hier.

White hackers en black hats hackers
Na zijn gastles gaf de staatssecretaris het estafettestokje over aan Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij KPN, die twee gastlessen verzorgde op het Segbroek College in Den Haag. Haar lessen gingen over het belang van informatiebeveiliging. Zo vertelde ze onder andere over zogenaamde white hackers, ook wel ethische hackers genoemd, die hacken om kwetsbaarheden op te sporen en deze vervolgens melden bij het bedrijf of de instantie. Hiermee worden lekken gedicht en systemen veiliger gemaakt. Volgens Baloo is het erg belangrijk om systemen continu te verbeteren en hiermee het concurrentievoordeel te behouden. Ook vertelde ze over de ‘black hats hackers’, die door hacken bijvoorbeeld geld willen verdienen.

Bewuster van gevaren
Volgens Baloo is cybersecurity awareness essentieel zodat wij ons als mens vrij kunnen bewegen. Ze vindt het belangrijk de volgende generatie te enthousiasmeren en nieuwsgierig te maken naar deze onderwerpen. Dat is Jaya zeker gelukt. De leerlingen werden nieuwsgierig en vonden het spannend om te horen wat er met hacken allemaal mogelijk is.

De leerlingen zijn ook bewuster geworden van de gevaren. Zo zei een leerling: “het is een eng idee dat iemand in mijn mail kan komen en het dan niet meer van mij is”. Tot slot gaf Jaya nog een aantal tips om de online veiligheid te vergroten. Bekijk hier haar zes beveiligingstips.

Doe mee!
De rest van de estafette bestaat uit gastlessen van onder andere cybersecurity experts Chris van ’t Hof (Tek Tok Late Night), Ronald Prins (Fox-IT Security), Ronald Verbeek (CIO Platform Nederland), Anouk Vos (Revnext en President Women in Cyber Security) en Jaya Baloo (KPN). Wilt u ook een gastles geven of uw school aanmelden? Kijk dan op de website van Geef IT Door voor meer informatie.

Geef IT Door

De Cyber Estafette is een onderdeel van de landelijke campagne Geef IT Door. Al een aantal jaar worden er vanuit deze campagne gastlessen in het voortgezet onderwijs verzorgd door ICT-professionals. De professionals laten vanuit hun eigen ervaring zien waarom een carrière in de ICT voor jongeren een goede keuze is. Naast gastlessen over ICT en programmeren heeft Geef IT Door sinds kort twee nieuwe thema’s aan het pakket toegevoegd: Cybersecurity en Big Data.

Geef IT Door is een initiatief van CIO Platform Nederland, DINL, Nederland ICT en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

Over Safer Internet Day

Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag waarop in meer dan honderd landen aandacht wordt gevraagd voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons, met name onder kinderen en jongeren.

 

Zoeken
Related
nieuws
eab4d8cd-acb9-81d5-835e-683e8a1215e5
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Mei
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Website-inzet-april
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...