Den Haag, 20 januari 2021 | Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 20 januari online gesproken met vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties die zich tijdens de coronacrisis hebben ingezet voor het digitaal faciliteren van economie en maatschappij. Onder leiding van Michiel Steltman, directeur DINL, werd tijdens het gesprek aandacht besteed aan de ontwikkelingen, bedreigingen en de kansen voor de Nederlandse digitale infrastructuur en de effecten van de versnelde transformatie naar het digitale werken, leren, zorgen en handelen.
De digitale infrastructuur omvat het geheel van voorzieningen die nodig zijn voor het functioneren van de digitale online economie, zoals netwerken, internetproviders, datacenters, cybersecurity dienstverleners en cloudaanbieders. Als samenleving zijn we inmiddels geheel afhankelijk van deze digitale infrastructuur.
Koning Willem-Alexander sprak met de 9 deelnemers over de uitdagingen waarmee ze sinds het uitbreken van de coronacrisis te maken hebben. Door het massale thuiswerken en het toenemende online winkelen werden de digitale voorzieningen het afgelopen jaar intensiever gebruikt. Zo zagen we bijvoorbeeld het internetgebruik met tien procent toenemen, werd het videovergaderen enorm populair, maar verschoof ook de aandacht van cybercriminelen naar het MKB en thuiswerkomgevingen.
Bekijk de onderstaande video voor een korte samenvatting van het gesprek dat in totaal een uur heeft geduurd.
Ook stonden de deelnemers aan het gesprek stil bij een recent verschenen rapport van het World Economic Forum dat een sterke relatie beschrijft tussen economische weerbaarheid, digitalisering en goede digitale infrastructuur. Digitale innovatie blijkt een belangrijke aanjager voor het op peil houden van de economie.
Aansluitend sprak Koning Willem-Alexander met vertegenwoordigers van sectoren die in toenemende mate van de online infrastructuur afhankelijk zijn, zoals de logistiek, het onderwijs, de sierteelt en de zorg. Vooral betrouwbare en veilige internetverbindingen zijn voor deze sectoren nog belangrijker dan voor de coronacrisis: ze zijn een essentiële randvoorwaarde om hun activiteiten succesvol uit te kunnen blijven voeren. Door de uitbraak van het coronavirus is de digitale transformatie voor veel organisaties en sectoren in een stroomversnelling geraakt.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.