Kamer wil cyberweerbaarheidtests door Rijksoverheid

Cyberweerbaarheidstests

De Kamer wil dat de Rijksoverheid tests gaat uitvoeren om de cyberweerbaarheid te controleren. Een VVD-motie kon vorige week week tijdens de begrotingsbehandeling op brede steun rekenen. VVD-Kamerlid Rajkowski wees op het programma TIBER-NL waarmee de Nederlandsche Bank door middel van realistische dreigingen test hoe financiële instellingen bestand zijn tegen cyberaanvallen. De motie roept op om na te gaan of dergelijke tests ook binnen de rijksoverheid toegepast kunnen worden. Staatssecretaris Knops kon zich in het voorstel vinden en zal de Kamer hierover voor 1 april volgend jaar informeren.

Verder werd uit het debat duidelijk dat veel partijen voorstander zijn van een verplicht algoritmeregister voor overheden. Knops liet weten hier in principe wel voorstander van te zijn, maar wil het debat over de AI-verordening in de EU afwachten. “In deze verordening kan vanwege de eisen op het gebied van transparantie een algoritmeregister als verplichting worden opgenomen, maar dat is nog niet helemaal zeker. Het standpunt van het Nederlandse kabinet over dit voorstel is op zichzelf positief”, aldus Knops.

De VVD deed in dit kader nog de suggestie om in een dergelijk register onderscheid te maken tussen zelflerende en ‘domme’ algoritmes.

Tijdens het debat stelde Knops verder dat de ‘naïviteit’ met betrekking tot informatieveiligheid na een hele reeks cyberaanvallen wel is verdwenen.


Lees hier het debat terug (deel 1)

Lees hier het debat terug (deel 2)

Zoeken
Related
nieuws
DINL oktober
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Uitnodiging-2
Op 22 november vindt in perscentrum Nieuwspoort het Nationale Debat over Digitalisering plaats.
nieuws
digitale-sector
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...