DINL heeft tijdens het event Launchpad, onderdeel van Digital Gateway to Europe, verschillende internationale partijen meegenomen langs grote infrastructuurpartijen in Nederland. Op 24 september, aansluitend aan HostingCon Europe, konden internationale partijen de Nederlandse digitale infrastructuursector met eigen ogen bekijken.
Nederland staat wat betreft digitale infrastructuur aan de top. Ons land heeft de snelst groeiende datacentersector van Europa en telt diverse grote internet exchanges, waaronder de grootste ter wereld: de AMS-IX. Nederland is hierdoor voor internationale bedrijven een ideale springplank naar de rest van Europa. Via het initiatief Digital Gateway to Europe wil DINL de Nederlandse infrastructuursector wereldwijd op de kaart zetten. Dit doet de stichting onder andere via het event Launchpad, waarmee DINL de drempel kleiner wil maken om uit te breiden naar Nederland.
Internationaal gezelschap
“Op deze dag hebben we zes verschillende buitenlandse hostingpartijen meegenomen langs de datacenters van The Datacenter Group, EvoSwitch en Interxion in de regio Amsterdam. Het ging hierbij om partijen uit Hongarije, Servië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije en Zuid-Korea”, zegt Stijn Grove, mede-oprichter van Stichting DINL en directeur van Dutch Datacenter Association.
“Iedere partij die naar Nederland wil uitbreiden loopt tegen dezelfde uitdagingen aan. Zo zijn de partijen nieuw in Nederland en niet thuis op de Nederlandse hostingmarkt. Zij moeten een keuze maken uit de vele hostingproviders die in ons land actief zijn, wat niet eenvoudig is. Daarnaast hebben partijen vragen over bijvoorbeeld belastingen en regelgeving.”
Neutraal contactpunt
Met het event Launchpad speelt DINL hierop in. Een Launchpad geeft buitenlandse hostingpartijen de gelegenheid met elkaar in contact te komen en aan zowel DINL als Nederlandse infrastructuurpartijen vragen te stellen. DINL functioneert hierbij als een neutraal contactpunt waaraan de buitenlandse partijen advies kunnen vragen.
“AMS-IX, Datacenter Group, KPMG en PhoenixNAP hebben op de Launchpad presentaties verzorgd over uiteenlopende onderwerpen. Zo heeft het van oorsprong Amerikaanse PhoenixNAP, dat zelf actief is in Nederland, zijn ervaringen gedeeld over de Nederlandse markt. Daarnaast heeft PhoenixNAP uitleg gegeven over mogelijkheid lokaal services in te huren. Een voorbeeld is het inhuren van lokaal personeel via een derde partij, waardoor bedrijven geen eigen personeel in dienst hoeven te nemen voor het beheer van een Nederlandse omgeving”, legt Stijn Grove uit.
Belastingtechnische vragen
“KPMG adviseerde de hostingpartijen over het Nederlandse belastingstelsel. De partijen zijn hierbij geadviseerd over de mogelijkheden die het stelsel biedt en de wijze waarop zij kunnen profiteren van het gunstige Nederlandse belastingklimaat.”
Launchpad is door de aanwezige partijen met enthousiasme ontvangen. DINL wil het initiatief dan ook herhalen en overweegt hierbij de focus te leggen op verticale sectoren zoals gaming of een Launchpad te organiseren in andere regio’s in Nederland, bijvoorbeeld bij de Duitse of Belgische grens. “Op een Launchpad kunnen geïnteresseerde partijen de mogelijkheden en voordelen van de Nederlandse infrastructuursector met eigen ogen zien. Door hen te voorzien van advies en te wijzen op de kansen die Nederland biedt verkleinen we de drempel om in ons land actief te worden. Een Launchpad helpt dus Nederland op de kaart te zetten als dé digitale springplank voor Europa!”, aldus Stijn Grove.