In de media lezen we wekelijks over security incidenten. Denk hierbij aan aanvallen waarbij websites uit de lucht worden gehaald, of een overheidsdienst onbereikbaar wordt gemaakt, maar ook aan de diefstal van gevoelige informatie. Met welke vormen van cyberaanvallen heeft u vandaag de dag te maken en wat kunt u doen om uw organisatie hiertegen te beschermen? Deze vragen staan op 27 oktober centraal op inmiddels al de 2e editie van het Holland Strikes Back event, dat bezoekers meeneemt naar de opvallendste security incidenten van de afgelopen jaren.
“De laatste tijd zijn we meerdere malen opgeschrikt door zeer omvangrijke cyberaanvallen. Denk bijvoorbeeld eens aan de cyberaanval op Sony Pictures, die het entertainmentbedrijf zeker 15 miljoen dollar heeft gekost. Een ander voorbeeld is de hack van de Duitse Bündestag, waarvan de IT-infrastructuur wekenlang uit de lucht was door een zeer hardnekkige virusuitbraak”, legt Marc Gauw, algemeen directeur van NLnet, uit. Holland Strikes Back is een initiatief van NLnet en haar partners in DINL, de nieuwe Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (red: AMS-IX, DDA, DHPA, ISPConnect, NLnet, SIDN en Surfnet). “Holland Strikes Back brengt de opvallende security incidenten van de afgelopen jaren in kaart. Door te kijken hoe deze aanvallen hebben kunnen plaatsvinden en alle feiten op een rijtje te zetten proberen we te analyseren hoe dergelijke aanvallen in de toekomst kunnen worden voorkomen.”
Alle feiten op een rijtje
“Met wat voor cyberaanvallen worden organisaties, instellingen en overheden geconfronteerd? Wie zit er achter deze aanvallen en hoe gaan zij te werk? Wat zijn de motieven achter dit soort aanvallen? Deze vragen staan op het event centraal”, zegt Marc Gauw. “We behandelen verschillende geruchtmakende security incidenten, zetten alle feiten op een rijtje en trekken conclusies uit de incidenten. Welke maatregelen zijn naar aanleiding van de incidenten genomen of kunnen nog worden genomen? Professionals die in de praktijk met dit soort security incidenten in aanraking zijn geweest delen op Holland Strikes Back hun ervaringen.”
“Samen sta je sterker dan alleen. Holland Strikes Back kijkt daarom hoe Nederlandse bedrijven, instellingen en de overheid op nationaal niveau kunnen samenwerken om dergelijke aanvallen te kunnen aanpakken en afslaan. Elkaar goed voorlichten over cyberaanvallen en de aanpak hiervan kan herhaling van dergelijke aanvallen bij andere partijen voorkomen.”
Voor iedere vorm een andere aanpak
Ook is er aandacht voor de verschillende vormen van cybercrime, waarbij incidenten uit de praktijk als voorbeeld worden gebruikt. “Security en cybercrime wordt nog te vaak gezien als één geheel. Er bestaan echter vele vormen van cybercrime, die ieder een andere beveiligingsaanpak vereisen. Deze regel geldt ook voor criminaliteit in de fysieke wereld. Zo heeft het geen zin extra camera’s op te hangen om fiscale fraude terug te dringen, terwijl dat voor de aanpak van straatroven wel een zinvolle maatregel kan zijn.” Holland Strikes Back is onderdeel van Alert Online 2015, een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap om de kennis over online veiligheid te vergroten.
Benieuwd met welke security incidenten uw organisatie te maken kan krijgen en welke maatregelen u kunt nemen om cybercriminelen buiten de deur te houden? Kom op 27 oktober naar Holland Strikes Back 2015 in het Museum voor Communicatie in Den Haag en laat u door experts uit de praktijk bijpraten. Aanmelden voor het event is gratis. Meer informatie over Holland Strikes Back is beschikbaar op hollandstrikesback.nl.