Digitale onwetendheid van Nederlandse overheid brengt economie in gevaar

In een interview met Computer Weekly vertelt Michiel Steltman, directeur van stichting DINL, waarom de Nederlandse economie gevaar loopt door een gebrek aan kennis en begrip bij de overheid.

Ambities
Hoewel de Nederlandse overheid de ambitie heeft uitgesproken om het “Europese digitale knooppunt” te worden, lijken haar acties deze ambitie niet te ondersteunen. Bovendien heeft de minister van volkshuisvesting onlangs een vestigingsverbod uitgevaardigd voor grote en hyperscale datacenters, zegt Michiel Steltman.

Nederland is van oudsher een populaire locatie voor datacenters, niet in de laatste plaats vanwege de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en de solide glasvezelbackbone waarover het land beschikt.

In 2012 waarschuwde Steltman voor een tekort aan aansluitingen op het elektriciteitsnet. In een artikel in het Financieele Dagblad stelde hij dat digitalisering en elektrificatie hand in hand gaan.

“Ik heb toen gezegd dat het Nederlandse elektriciteitsnet opgewaardeerd moest worden om [de benodigde] stroom te leveren”, vertelt hij aan Computer Weekly. “Maar pas verscheen er weer een artikel waarin stond dat Nederland 3,5 miljard euro moet investeren in het elektriciteitsnet om het geschikt te maken voor de voortgaande digitalisering. Maar we zijn nu 10 jaar verder.”

Lees het volledige (engelstalige) interview hier.

Zoeken
Related
nieuws
DINL oktober
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Uitnodiging-2
Op 22 november vindt in perscentrum Nieuwspoort het Nationale Debat over Digitalisering plaats.
nieuws
digitale-sector
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...