Een brede coalitie van technologie bedrijven, maatschappelijke organisaties en privacy-voorvechters is gevormd om de regering op te roepen de versleuteling van communicatiediensten niet te verzwakken. Inlichtingendiensten willen kunnen meeluisteren, maar volgens de coalitie moet de overheid zich juist inspannen om encryptie – versleuteling – te versterken.
Stichting DINL staat achter de oproep om ‘de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van alle vormen van encryptie te blijven stimuleren’ en hebben daarom meegetekend. Als aanbieders van digitale infrastructuur moeten we klanten en hun gebruikers de beveiliging kunnen bieden die ze nodig hebben. We willen de communicatie kunnen beschermen, zonder compromissen, achterdeurtjes of beperkingen. Het dagelijkse nieuws over hacks en bedreigingen laat helder zien waarom dat hard nodig is, en blijft.
De coalitie maakt zich grote zorgen over plannen van demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om encryptie te verzwakken en roept het volgende kabinet daarom op de ‘ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van alle vormen van encryptie’ te blijven stimuleren.
Het verzwakken van versleuteling is een heikel punt. Een goede toepassing van versleuteling betekent dat ook de aanbieders ervan niet bij de inhoud van de berichten kunnen. Simpel gezegd: als twee WhatsApp-gebruikers met elkaar communiceren, wisselen zij sleutels uit waar WhatsApp niet bij kan. Zou dat wel kunnen, dan is de communicatie niet langer privé.
Verder bevinden zich onder de ondertekenaars op stimuleer-encryptie.nl talloze hoogleraren en beveiligingsexperts.
De NOS schreef er het volgende artikel over: https://nos.nl/artikel/2372017-brede-coalitie-richt-zich-tegen-regeringsplannen-om-encryptie-te-verzwakken.html
Ook de Volkskrant schreef er een artikel over: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/breed-gesteunde-oproep-aan-toekomstig-kabinet-verzwak-versleuteling-diensten-als-whatsapp-niet~bb59e899/