Ontwikkeling en Proeftuinen

Nederland heeft haar sterke positie in het wereldwijde internet onder andere kunnen verwerven door haar betrokkenheid in de IETF en de research op het gebied van internet. Het CWI stond aan de basis van het Nederlandse internet. Surfnet legde de basis voor invulling van de netwerk- en computer behoeftes voor de wetenschappelijke wereld. NLNet Labs is nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van standaarden.

Het is daarom essentieel dat Nederland haar positie vasthoudt en versterkt als plaats waar nieuwe innovaties en initiatieven op het gebied van de kern van het internet, kunnen gedijen. Voorbeelden zijn Photon Delta, de ontwikkeling van het next generation internet, onderzoek naar (bestrijden van) abuse en cybercrime. De overheid moet zulk onderzoek voldoende steunen en mogelijk maken.

Ook moet het mogelijk zijn om te experimenteren met dienstverlening die (nog) conflicteert met bestaande wetgeving. Te noemen valt het experimenteren met nieuwe vormen van transport zoals zelfrijdende auto’s en toepassingen van drones. Maar denk ook aan smart cities, inzet van bots en robots, AI en meer. Het instellen van zogenaamde “regelvrije zones” voor zulke experimenten zou een mogelijkheid kunnen zijn om dit soort experimenten te faciliteren.

Gerelateerde berichten over dit thema

nieuws
Digitale Binnenhof Academy van start!
Afgelopen donderdag organiseerde de Digitale Binnenhof Academy de eerste lezing voor geïnteresseerde politici over digitale veiligheid. Professor Bibi van den...