Breedband internettoegang voor iedereen

Breedbandige internettoegang wordt vaak opgevat als een internetverbinding van 100Mbit/s of meer. Momenteel kunnen deze bandbreedtes via vaste verbindingen geleverd worden via xDSL, Coax (kabel) of glasvezel. Voor mobiele verbindingen zijn 4G en in de nabije toekomst 5G geschikt voor deze snelheden.

Voor beide typen verbindingen (vast en mobiel) geldt dat in Nederland nog steeds lacunes zijn in de dekking. Rurale gebieden hebben vaak geen toegang tot breedbandig vast internet. Waterwegen moeten het soms stellen zonder mobiele dekking. Voor beide voorbeelden geldt dat bedrijven in deze gebieden, of actief op onze rivieren, geen gebruik kunnen maken van moderne digitale (cloud)technologie om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Ook voor andere sectoren geldt dat gebrekkige dekking in bepaalde gebieden voor knelpunten zorgt. En er zijn nog te veel huishoudens die buiten de boot vallen als het aankomt op hoogwaardige vaste breedbandverbindingen.

DINL roept de overheid op om zorg te dragen voor 100% breedbanddekking in Nederland, ook in gebieden waar dat niet direct economisch rendabel is. Dit kan door publieke investeringen te doen die de randvoorwaarden scheppen om breedbanddekking te realiseren en access zo te ontwikkelen dat het gehele ecosysteem van digitale diensten, acces/ infrastructuur en gebruik kan blijven groeien.

Zorg daarnaast voor regie en harmonisatie van regelgeving en beleid. In 2018 bleek dat bij de aanleg van nieuwe vaste netwerken gemeenten zeer uiteenlopende tarieven hanteren voor leges en graafvergunningen. Dat is in veel gevallen onverklaarbaar en maakt de aanleg van nieuwe netwerken in sommige gevallen onaantrekkelijk voor marktpartijen. Daarnaast constateert DINL dat er onvoldoende zekerheden zijn t.a.v. de terugverdienmogelijkheden van investeringen, en signaleert DINL problemen met vraagbundeling en zaken die betrekking hebben op de toedeling van frequenties.

Gerelateerde berichten over dit thema

nieuws
Staat_van_telecom_NL_ICT
Nederland moet tempo maken met de aanleg van landelijk dekkende glasvezel-infrastructuur. Dat stellen vertegenwoordigers van de internetindustrie. „We moeten voorkomen...