De Tweede Kamer heeft het eerste wetsvoorstel aangenomen dat specifiek gaat over cybersecurity. Het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) regelt de wettelijke taken van het Nationaal Cyber Security Centrum op het terrein van cybersecurity en de randvoorwaarden voor publiek-private samenwerking.
Organisaties binnen vitale sectoren en Rijksoverheid worden daarnaast verplicht om ernstige digitale veiligheidsincidenten te melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tijdige melding maakt een effectievere aanpak van dit soort incidenten mogelijk, met als doel maatschappelijke ontwrichting te voorkomen of te beperken.
Door deze vitale organisaties wettelijk te verplichten tot het melden van ICT-inbreuken, kan het NCSC de risico’s voor de samenleving inschatten én hulp verlenen aan de getroffen organisatie. Bovendien is het NCSC zo in staat andere vitale organisaties te waarschuwen en te adviseren over oplossingen. Zo wordt gezamenlijk geleerd van incidenten.
De meldplicht past in de publiek-private samenwerking om cybersecurity binnen de (rijks)overheid en de vitale sectoren te bevorderen. Het vertrouwelijke karakter van de gemelde informatie over incidenten en kwetsbaarheden blijft gewaarborgd. Met het wetsvoorstel wordt enerzijds beoogd dat het NCSC zijn taken goed kan uitoefenen. Anderzijds houdt het bij de informatievoorziening aan (onder meer) het publiek over deze incidenten en kwetsbaarheden goed rekening met de belangen van de betrokken aanbieders.
De meldplicht gaat in elk geval gelden voor (nog nader aan te wijzen) organisaties binnen de volgende sectoren: elektriciteit, gas, kernenergie, drinkwater, telecom, transport (mainports Rotterdam en Schiphol), financiën en overheid (waaronder primaire waterkeringen). Deze sectoren zijn onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. Uitval kan direct of indirect leiden tot maatschappelijke ontwrichting.
Dit bericht is overgenomen van het NCTV en bewerkt