Silicon Valley has not been Trumped: handelsmissie biedt mogelijkheid om duurzame banden te kweken

Hoewel het nog onzeker is wat president Trump precies van plan is als het gaat om vrijhandel, is men in Silicon Valley op zoek naar houvast buiten de landsgrenzen. Dat biedt een kans voor de Nederlandse digitale sector om stappen te maken in de V.S. De omstandigheden zijn snel veranderd en het is daarom tijd om Silicon Valley weer te bezoeken. Daarom zal Digital Gateway to Europe voor het derde jaar op rij een handelsmissie organiseren naar Silicon Valley en San Francisco. De handelsmissie zal plaatsvinden van 19 tot en met 23 juni.

Data kent geen grenzen

Data kent geen grenzen en daar zijn de tech entrepeneurs uit Silicon Valley zich als geen ander van bewust. Alleen al het vooruitzicht van ‘America first’ en de handelsoorlogen die daar mogelijk mee gepaard gaan, dwingt tot het smeden van goede banden met partijen in de digitale sector op het Europese vasteland.

Vooralsnog is Silicon Valley het grootste en snelst groeiende digitale ecosysteem ter wereld en nog altijd de plek waar de meeste innovaties ontstaan. Maar dat betekent niet dat het een gesloten wereld is: in tegendeel, anders zouden de hierboven geschetste zorgen niet leven. Ondernemers in Silicon Valley beseffen als geen ander dat openheid en de bereidheid om nieuwe internationale samenwerkingen te onderzoeken het fundament zijn voor hun succes.

Marc Gauw mede-organisator van deze missie daarover: ‘Eerdere handelsmissies naar Silicon Valley waren ontzettend inspirerend. De tech- en startup cultuur straalt een enorme positieve energie uit die erg stimuleert om nieuwe ideeën te ontwikkelen en samenwerkingen aan te gaan. Wat vooral opvallend is, is dat de mensen daar, of ze nou op C-level opereren of net begonnen zijn met hun startup, heel toegankelijk zijn en je met veel enthousiasme te woord staan. Niet alleen als je daar als relatieve buitenstaander komt, maar ook onderling: er is de laatste jaren een heel interessante kruisbestuiving gaande tussen startups en de grote tech ondernemingen waardoor verrassende nieuwe diensten tot stand komen.”

Nieuwe deuren openen
Dit zorgt voor een aanstekelijk enthousiasme dat vaak overslaat naar de deelnemers aan de handelsmissie. “De openheid en bereidheid om samen te werken, samen met de enorme ondernemers- en pioniersgeest, zorgen ervoor dat een bezoek aan Silicon Valley zowel persoonlijk als op zakelijk vlak nieuwe deuren opent,’ aldus Gauw.

Gauw plaatst wel een kanttekening: “De recente ontwikkelingen in de V.S. baren veel ondernemers in de tech sector zorgen. Als er één sector is waarvan met recht gezegd kan worden dat goede onderlinge internationale verhoudingen cruciaal zijn, is het de internetsector. We zijn, letterlijk en figuurlijk, zo verknoopt met elkaar dat protectionisme een reële bedreiging zou kunnen zijn. Uit Silicon Valley komen dan ook steeds meer signalen dat men behoefte heeft aan het verkennen van samenwerkingen met Europese partijen. We willen geen onzekerheid en twijfel zaaien. Maar een scenario waarin een grotere aanwezigheid in Europa noodzakelijk wordt omdat de vrije uitwisseling van mensen en data wordt gehinderd, is wel iets waar op geanticipeerd wordt door bedrijven in de V.S.”

400 jaar traditie verdwijnt niet zomaar

Ondanks dat zich mogelijk wat donkere wolken aandienen aan de horizon, is er geen enkele reden om pessimistisch te zijn. De handelsrelatie tussen Nederland en Verenigde Staten is eeuwenoud en startte met Nederlanders die de oversteek naar het Noord-Amerikaanse continent waagden. Vierhonderd jaar later is er nog steeds sprake van een sterke handelsband die digitale dimensies heeft gekregen doordat veel Amerikaanse techbedrijven zich in Nederland hebben gevestigd. De uitstekende Nederlandse digitale infrastructuur en gunstige geografische ligging zorgen ervoor dat Nederland zowel fysiek als digitaal een bruggenhoofd is voor techondernemers uit de V.S., nu misschien nog wel meer dan ooit. 400 jaar traditie verdwijnt niet zomaar.

Kijk voor meer informatie op Handelsroute.nl en vergeet u niet aan te melden! Onder bepaalde voorwaarden kunnen Nederlandse bedrijven een RVO missie voucher voor deze reis aanvragen.

Zoeken
Related
nieuws
Binnenhof
In aanloop naar Prinsjesdag roepen vertegenwoordigers van de digitale infrastructuur sector het kabinet op tot de realisatie van een ‘Nieuwe...
nieuws
The Hague
Stichting DINL heeft samen met de Vereniging van Registrars gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op de Interconsultatie over...
nieuws
Deltawerken
In een interview met Computer Weekly vertelt Michiel Steltman, directeur van stichting DINL, waarom de Nederlandse economie gevaar loopt door...