DINL roept Tweede Kamer op thema digitale economie in regeerakkoord te borgen

Op donderdag 30 maart jl. heeft DINL alle leden van de nieuwe Tweede Kamer een welkomstbrief gestuurd om hen te verwelkomen en om de activiteiten van DINL onder de aandacht te brengen.

Reden voor het versturen van deze brief is dat in de meeste verkiezingsprogramma’s weinig aandacht is besteed aan de thema’s digitalisering en digitale infrastructuur. Dat is een gemiste kans. De internetsector in Nederland is de snelst groeiende sector van de economie met een omvang van 50.000 bedrijven en 350.000 arbeidsplaatsen. De huidige koploperspositie is echter niet vanzelfsprekend. Concurrentie van andere landen kan Nederland deze positie doen verliezen indien Nederland zich niet optimaal blijft inspannen. Het komende regeerakkoord zou wat DINL betreft daarom aandacht en woorden moeten besteden aan het thema digitale economie.

DINL’s visie is dat, door het ontwikkelen van de digitale infrastructuur en het zorgen voor goede randvoorwaarden, Nederland optimaal kan profiteren van de kansen van digitalisering voor economie en samenleving. Daar heeft de digitale infrastructuur wel de hulp van de politiek bij nodig middels politieke verankering in wetgeving en beleid.

Belangrijke randvoorwaarden voor de kansen van de digitale economie zijn:

  • het vergroten van/bouwen aan het vertrouwen door het samen werken aan betrouwbaarheid van netwerken, verbeteren van informatieveiligheid, het bestrijden van cybercrime en abuse en het beschermen van privacy;
  • het bevorderen van IT-onderwijs en digitale vaardigheden zodat er een betere aansluiting is met de arbeidsmarkt, burgers en bedrijven optimaal en veilig kunnen omgaan met de digitale technologie, en er voldoende geschoolde werknemers met de juiste vaardigheden beschikbaar zijn;
  • het behouden en verbeteren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor (internationale) bedrijven; door gunstige wet- en regelgeving, versterken van innovatie, actievere promotie, aandacht voor verdere investeringen in mobiele en vaste breedbandnetwerken met aandacht voor energie en duurzaamheid.

Daarbij is het van het grootste belang om het internet vrij, veilig en open te houden.

Welkomstbrief Stichting DINL nieuwe Tweede Kamer 2017

Zoeken
Related
nieuws
DINL oktober
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Uitnodiging-2
Op 22 november vindt in perscentrum Nieuwspoort het Nationale Debat over Digitalisering plaats.
nieuws
digitale-sector
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...